Dossier Terreurdreiging

200 militairen moeten de metro beschermen

Ook al blijft het terreurniveau nog tot maandag op vier, in Brussel heropenen morgen al de scholen en rijdt ook de metro opnieuw. De regering zet daarvoor vijfhonderd manschappen in. Het gaat om driehonderd agenten die de scholen moeten beschermen en tweehonderd militairen die de metro zullen bewaken.

De bedoeling is om de Brusselse metro morgen stapsgewijs opnieuw te openen. Welke stations meteen weer zullen openen en welke niet, zal afzonderlijk gecommuniceerd worden door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Naast de tweehonderd militairen blijft MIVB ook beroep doen op private bewakingsagenten en de spoorwegpolitie.

De militairen zullen vooral een statische opdracht hebben aan de in- en uitgangen van de metrohaltes, in de stations zelfs en eventueel ook op de perrons. Het is in niet de bedoeling dat ze ook meerijden met de metro.

Voor de bescherming van de scholen is de puzzel nog niet volledig gelegd. “De Brusselse burgemeesters vroegen om 288 extra agenten, bovenop de lokale manschappen. Die krijgen ze allemaal”, luidt het bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon. “De federale politie stelt zich daarvoor garant.”