Dossier Terreurdreiging

Koning Filip roept hulp Marokko in

België heeft aan Marokko gevraagd om "nauw samen te werken op het gebied van inlichtingen en veiligheid". Dat maakte het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekend. Minister Jan Jambon bevestigt de samenwerking.

Volgens het Marokkaanse ministerie heeft koning Filip zijn ambtsgenoot koning Mohamed VI van Marokko telefonisch gecontacteerd om de vraag over te maken. Het initiatief ging uit van de Belgische regering. Na het telefoontje hadden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Mohamed Hassad en Jan Jambon, contact met elkaar. Daar zou volgens het persbericht "een concrete en onmiddellijke inwerkingtreding van de samenwerking zijn afgesproken", op dezelfde manier als Marokko reeds samenwerkt met Frankrijk. Ook de top van de inlichtingendiensten van beide landen zouden reeds contact hebben gehad. 

Vorige week droeg informatie van de Marokkaanse inlichtingendiensten bij tot de ontmanteling door de Franse onderzoekers van de jihadistische cel rond Abdelhamid Abaaoud. Deze Marokkaanse Belg zou het brein geweest zijn achter de aanslagen van 13 november in Parijs. Hij werd vijf dagen later gedood bij een politie-inval in Saint-Denis. De Franse president François Hollande heeft de Marokkaanse koning bedankt voor zijn "efficiënte steun" in het onderzoek naar de aanslagen van IS.

Bekijk ook: Filip kent Mohammed VI goed