Dossier Terreurdreiging

Al 17.000 oproepen voor crisiscentrum

Het informatienummer 1771, dat het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zaterdagmorgen activeerde naar aanleiding van het optrekken van het dreigingsniveau voor het Brussel Hoofdstedelijk Gewest tot 4, heeft tot nu toe al meer dan 17.000 oproepen ontvangen. Het nummer is in principe nog tot 20.00 uur maandag bereikbaar, maar dit uur kan verlaat worden als er nog veel oproepen binnenlopen.

Tot de persconferentie van de federale regering rond 19.00 uur waarin premier Charles Michel de verlenging aankondigde van het hoogste dreigingsniveau voor het Brusselse, liepen er zondag net als zaterdag gemiddeld zo'n 400 oproepen per uur binnen.

"Na deze aankondiging hebben we een enorme piek gekend van oproepen. Ondanks het feit dat het callcenter van het bedrijf IPG de mankracht had verhoogd tot een dertigtal personen hebben we heel wat telefoons niet kunnen beantwoorden. Zondag was het nummer bereikbaar tot 21.00 uur en hebben we in de loop van de dag in totaal 12.000 oproepen geteld. Van maandagmorgen om 6.00 uur tot 12.30 uur zijn er al 1.800 oproepen binnengelopen", aldus Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

"Mensen die bellen, stellen vooral vragen over hoe de situatie de dag nadien in het Brusselse zal zijn en of bijvoorbeeld de metro zal rijden", aldus Mertens. Hij herhaalt in dit verband zijn oproep dat vooraleer te bellen iedereen de berichtgeving over de terreurdreiging via de media en websites van de verschillende en lokale overheden zou raadplegen en slechts nadien - indien nog nodig - een beroep te doen op dit informatienummer - als men desgevallend nog praktische vragen heeft. 

Oorspronkelijk was voorzien dat het nummer dagelijks bereikbaar zou zijn tussen 8.00 en 20.00 uur, maar hier wordt in functie van het aantal oproepen flexibel mee omgesprongen.