Dossier Strijd tegen IS

Cameron: "Moeten IS ook bombarderen"

De Franse president Hollande en Brits premier Cameron hebben vanochtend hun plannen uit de doeken gedaan om de strijd tegen IS op te drijven. “Wij zullen maximale schade toebrengen”, aldus Hollande. Cameron benadrukte dat hij vindt dat Groot-Brittannië ook moet gaan bombarderen in Syrië.

Cameron en Hollande gaven vanochtend een gezamenlijke persconferentie. “Frankrijk zal de luchtaanvallen op IS verder opvoeren. De aanvallen zullen gericht zijn om maximale schade toe te brengen”, aldus Hollande. Cameron voegde eraan toe dat hij de plannen van zijn Franse collega steunt. “Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië en ik ben ervan overtuigd dat Groot-Brittannië dat ook moet doen.” 

Luchtmachtbasis in Cyprus

Cameron is zelf nog op zoek naar voldoende parlementaire steun voor luchtaanvallen op IS in Syrië. Maar hij biedt de Fransen alvast het gebruik aan van een Britse luchtmachtbasis op Cyprus, niet ver van Syrië, om IS te bestoken. "Ik heb de president vandaag voorgesteld om de luchtmachtbasis van de Royal Air Force in Akrotiri te gebruiken voor de operaties van de Franse luchtmacht tegen IS en bijkomende steun aangeboden voor het bijtanken in de lucht."

Bezoek aan Le Bataclan

Eerder op de dag hadden Cameron en Hollande een bezoek gebracht aan Le Bataclan, de concertzaal waar bij de aanslagen in Parijs 89 doden vielen. Samen met burgemeester Hidalgo brachten ze een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs op 13 november. De drie stonden stil bij de bloemenzee nabij de concertzaal waar 89 doden vielen. In totaal vielen er bij de aanslagen 130 slachtoffers.