Dossier Terreurdreiging

Minister Jambon over de antiterreuracties

"Als iemand tot nu op de vlucht kan blijven, moeten we afleiden dat hij steun krijgt". Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij Elke Pattyn in de studio van VTM NIEUWS, over de voortvluchtige Salah Abdeslam. Of er bij de zestien arrestaties van afgelopen nacht sporen naar hem gevonden zijn, wil Jambon niet zeggen: "Details kan ik niet geven."

Deze middag nieuwe dreigingsanalyse

Voorlopig blijft het dreigingsniveau op 4 in Brussel, ook na de acties van afgelopen nacht in Brussel. "Deze middag zal het OCAD een nieuwe analyse doen, op basis van wat het onderzoek aantoont. Pas dan zal de veiligheidsraad samenkomen om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden.

De vraag stelt zich hoe lang dit vol te houden is. "Niet lang", geeft Jambon toe. "Maar we mogen nu geen toegevingen doen aan deze criminelen." Werd het dreigingsniveau dan niet te vroeg naar niveau 4 gebracht: "Het is niet de regering die dit beslist, maar het OCAD. Zij doen dat niet zomaar, maar beslissen op basis van aanwijzingen dat er een dreiging is op Brussel."