Opgelet: bijzonder gladde ochtendspits

De eerste winterprik heeft de wegen op verschillende plaatsen in ons land gevaarlijk glad gemaakt. Dat leidde tot slippartijen, vooral in West-Vlaanderen en Antwerpen. Rond zes uur vanochtend meldde het Vlaams Verkeerscentrum al een dertigtal kleine ongevallen. Op de ring rond Roeselare (R32) bijvoorbeeld versperde een gekantelde vrachtwagen de weg.

Op de brug over de E403 in Ardooie (video boven) was er vanmorgen rond 4 uur een zwaar ongeval. Twee vrachtwagens botsten op elkaar. Een van de chauffeurs, een man van 49, zat bijna een uur gekneld. Zijn toestand is kritiek. De andere vrachtwagen kantelde. Die chauffeur raakte lichtgewond. Een deskundige van het parket is ter plaatse. De weg is nu nog altijd afgesloten.

Vooral op bruggen en op op- en afritten kan het behoorlijk glad zijn. Wie de weg op moet, kan zijn rijstijl dus best aanpassen. Het Agentschap Wegen en Verkeer was wel voorbereid, want de afgelopen nacht is er al 800 ton zout gestrooid op de Vlaamse wegen.

Vanochtend noteerde mobiliteitsorganisatie VAB al een stijging van 48 procent in het aantal oproepen. Om 8 uur kent VAB 60 procent meer oproepen dan op een gemiddelde maandagochtend, waardoor de pechverhelper spreekt van een eerste winterprik op de VAB-Alarmcentrale. Hoofdoorzaak van de problemen zijn zoals te verwachten de batterijen, maar door de vriestemperaturen en gladde wegen komen er ook veel ongevallen voor.