Dossier Terreurdreiging

Dit weten we over de antiterreuracties

Zondagavond vonden er grootscheepse politieacties plaats in Brussel en in Charleroi. In Brussel werden 19 huiszoekingen uitgevoerd en in Charleroi viel de politie binnen in 3 woningen. Bij de antiterreuracties werden in totaal 16 mensen opgepakt, één persoon werd aangehouden. Eén verdachte raakte lichtgewond toen een wagen een politieversperring wilde forceren. Salah Abdeslam, de terrorist die gezocht wordt voor zijn rol in de aanslagen bij Parijs, is nog steeds voortvluchtig. Zo verliepen de politieacties:

Abdeslam niet gearresteerd

Het parket bevestigt dat Salah Abdeslam nog steeds niet is gearresteerd. De zoektocht naar de terrorist gaat dus onverminderd voort. Volgens verschillende bronnen werd Abdeslam gesignaleerd op de Tongersesteenweg in Rocourt bij Luik, maar kon hij in een BMW ontsnappen via de E40 naar Duitsland. Die geruchten blijken nu niet te kloppen.

Acties in Brussel en Charleroi

De politie is zondagavond binnengevallen in verschillende woningen in Molenbeek tijdens hun zoektocht naar Salah Abdeslam. Voor de actie werd de hele buurt afgesloten, een honderdtal agenten en een helikopter kwamen ter plaatse. Ook in Dampremy, een deelgemeente van Charleroi, gebeurden er huiszoekingen. "Over de identiteit van de gearresteerden maakt het parket niets bekend", zegt VTM NIEUWS-reporter Katrien Saelens.

"Actie was zeer goed voorbereid"

De politieactie in Molenbeek was zeer goed voorbereid. Dat kon VTM NIEUWS-reporter Kenneth Dée zelf zien. "De politie wist zeer goed waar ze moest zoeken en deed op verschillende plaatsen huiszoekingen." Omdat de actie zo delicaat was, moest de pers en de bevolking heel discreet zijn op sociale media. "Het was ook opvallend dat de machtsontplooiing veel groter was dan bij eerdere acties in Molenbeek."