Dit zijn antwoorden op uw vragen

Het terreurniveau in Brussel werd afgelopen nacht verhoogd van 3 naar 4. Dat roept bij de mensen heel wat vragen op. VTM NIEUWS probeert een antwoord te geven. De regering heeft intussen ook een telefoonnummer geopend voor wie vragen heeft over de verhoogde terreurdreiging: 1771. U kan ook terecht op de website crisiscentrum.be

Hoe zit het met het terreurniveau in andere steden? 

Momenteel geldt er enkel terreurniveau 4 in de 19 Brusselse gemeenten. Enkel Vilvoorde, dat net buiten de perimeter ligt, heeft besloten de maatregelen toe te passen zoals in Brussel. In andere Belgische gemeenten geldt momenteel nog terreurniveau 3. Dat wijst op een verhoogde waakzaamheid. Als er concrete aanwijzingen zijn voor een terroristische aanval in andere steden, zal ook daar het terreurniveau verhoogd worden, maar dat is volgens het OCAD nu niet aan de orde.

Kan ik met een gerust hart evenementen, sportmanifestaties, concerten of bijeenkomsten bijwonen buiten Brussel?

Het verhoogde dreigingsniveau en het bijhorende advies om evenementen en bijeenkomst te vermijden geldt enkel voor Brussel en Vilvoorde. "Dat komt omdat men er van uit gaat dat dat de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam zich in Brussel bevindt", zegt Faroek Özgünes. Buiten Brussel en Vilvoorde geldt dat advies niet.

Wat betekent terreurniveau 4 voor evenementen van komende week?

Het terreurniveau 4 kan volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgünes maar een aantal dagen standhouden. Er wordt dan ook gevraagd om de evenementen van dit weekend af te gelasten, maar over evenementen van komende week is nog niets beslist. Het zal afhangen van hoe lang terreurniveau 4 van kracht is in de Brusselse gemeenten.

Ik moet een vliegtuig nemen dit weekend in Zaventem. Is dat wel veilig?

Zaventem behoort niet tot de 19 Brusselse gemeenten waar op dit moment terreurniveau 4 geldt, daar is niveau 3 van kracht.  Brussels Airport heeft inmiddels al gereageerd en zegt dat reizigers zich geen zorgen moeten maken om hun vlucht te nemen, maar raadt hen wel aan extra waakzaam en alert te zijn.

Rijdt het openbaar vervoer in Brussel?

De metro- en premetrostations in Brussel blijven door de verhoogde terreurdreiging dicht, op politiebevel. De trams, treinen en bussen rijden wel gewoon. "Een tiental tramlijnen ondervindt wel invloed, omdat die op één of andere manier contact maken met metrostations", zegt An Van Hamme van de MIVB.

Ik werk in Brussel en gebruik openbaar vervoer. Hoe geraak ik maandag op mijn werk?

Het terreurniveau 4 kan maar enkele dagen worden volgehouden volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgünes. Ten laatste tegen maandagochtend zou er een oplossing gevonden moeten worden. Het dagelijks leven zal dus hoogstwaarschijnlijk vanaf maandag opnieuw op gang komen in de 19 Brusselse gemeenten. Het metroverkeer zou volgens de regering nog zeker tot morgennamiddag stil liggen.

Wat betekent terreurniveau 4 nu eigenlijk? 

Niveau 4 of zeer ernstig indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, ernstig en zeer nabij is. 

Ik wil deze namiddag mijn familie bezoeken in Brussel. Is dat wel veilig?

De crisiscel Binnenlandse Zaken raadt mensen die niet in Brussel moeten zijn af om naar de stad af te zakken, maar een compleet verbod is er natuurlijk niet. Er rijden wel geen metro's en ook bepaalde tramlijnen zijn verstoord, dus daar hou je best rekening mee.

Wat we weten over evenementen in Brussel en Vilvoorde:

 • Het evenement SOUND/CHECK in de Ancienne Belgique is afgelast
 • Het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 is dan toch afgelast, ondanks een eerder bericht van de organisator
 • De rockopera 'HOPES' gaat niet door in het Koninklijk Circus
 • Botanique annuleert de concerten van dit weekend: Deerhunter en Ought zullen niet spelen
 • Hockeywedstrijden in Brussel zijn afgelast
 • De intrede van de Sint in Vilvoorde gaat niet door
 • De beurs COCOON in Brussels Expo gaat door, met extra veiligheidsmaatregelen in de buurt van de site
 • Kinepolis Brussel schrapt vandaag alle voorstellingen
 • De VUB schorst vandaag alle lessen en evenementen op haar campussen
 • Alle competitiewedstrijden van het voetbal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden afgelast
 • Alle basketbalwedstrijden die zaterdag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het programma staan, worden afgelast.
 • Het Atomium in Brussel is dicht

Wat we weten over evenementen buiten Brussel:

 • Het concert van André Rieu in de Ethias Arena in Hasselt wordt uitgesteld naar 27 februari
 • De Zesdaagse in Gent gaat gewoon door
 • De Sint zal in Gent gewoon zijn intrede doen