Dossier Terreur in Parijs

Geen voetbal, geen metro, ...

Na de beslissing om het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te trekken naar niveau 4, doet de Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken een aantal aanbevelingen. Zo raadt het Crisiscentrum aan om alle voetbalmatchen in eerste en tweede klasse van dit weekend te annuleren. Ook de metro zal vandaag in Brussel niet uitrijden. Dat heeft de MIVB al beslist op aanraden van het Crisiscentrum.

Hoewel in de rest van België niveau drie van kracht blijft, beveelt het Crisiscentrum toch aan om alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dus ook de wedstrijden die niet in op Brussels grondgebied plaatsvinden, moeten worden uitgesteld. De Pro League heeft nog niet gereageerd op de aanbeveling van het Crisiscentrum, maar hoogstwaarschijnlijk volgt de Pro League de aanbeveling.

De MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij, is alvast ingegaan op het advies van het Crisiscentrum en zal vandaag al zijn metro- en premetrostations sluiten. Bussen en trams zullen wel rijden. Dat heeft An Van Hamme van de MIVB bevestigd aan VTM NIEUWS. 

Om 5 uur vanochtend gaf het Crisiscentrum een nieuwe reeks maatregelen vrij. Een overzicht:

  • Advies aan de administratieve overheden van de 19 Brusselse gemeenten om de annulering van grote evenementen op hun grondgebied te overwegen;
  • Een gerichte communicatie organiseren aan de bevolking om plaatsen waar veel mensen samenkomen te vermijden, in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ;
  • Advies om de voetbalwedstrijden van 1ste en 2de divisie van dit weekend te annuleren
  • Verzoek aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de onderbreking van het metroverkeer te overwegen voor het hele netwerk, en dit op zaterdag 21 en zondag 22 november 2015 ;
  • Versterking van de politionele en militaire aanwezigheid.

Eerder op de nacht, toen het Crisiscentrum besliste om het dreigingsniveau te verhogen, werden al enkele aanbevelingen voor de bevolking opgesteld.

  • Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen, in het bijzonder in het Brussels Gewest (concerten en grote evenementen, stations en luchthavens, openbaar vervoer, drukke winkelstraten)
  • Respecteer de veiligheidscontroles
  • Verspreid geen geruchten; enkel informatie van de overheden en politiediensten