Dossier Terreur in Parijs

Crisiscentrum: dreigingsniveau 4 in Brussel

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft vannacht om 1 uur het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest verhoogd van niveau 3 naar niveau 4, dat is het hoogste dreigingsniveau in ons land. In de rest van het land blijft het terreurniveau op 3. Niveau 4 betekent dat de dreiging "zeer ernstig en nabij is." De regering heeft intussen vier extra maatregelen genomen. De voetbalwedstrijd Lokeren - Anderlecht is uit veiligheid al afgelast, net als White Star Bruxelles - Koksijde uit tweede klasse. Een hele reeks evenementen in en rond Brussel zijn uit voorzorg ook geannuleerd. 

"Volgend op een nieuwe evaluatie van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) van vrijdagavond 20 november, is het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 4 (ernstig en zeer nabij) voor het Brussels Gewest", zo laat het Crisiscentrum weten in een mededeling. "Het niveau 3 blijft van toepassing in de rest van het land."

Na de aanslagen in Parijs, van vrijdag 13 november, werd in ons land het dreigingsniveau al opgetrokken van niveau 2 naar 3. Dat gebeurde eerst alleen voor grote evenementen, zo werd ook de oefeninterland België-Spanje in het Koning Boudewijnstadion afgelast. Later volgde de verhoging naar niveau 3 voor het hele land. En nu, sinds afgelopen nacht, geldt voor het hele Brusselse Gewest dus dreigingsniveau 4.

Voetbalwedstrijden

Om 5 uur vanochtend gaf het Crisiscentrum een nieuwe reeks maatregelen vrij. Zo wordt onder meer aangeraden alle voetbalwedstrijden van dit weekend in eerste en tweede klasse te schrappen. De Pro League besliste echter samen met de lokale overheden om de wedstrijden te laten doorgaan. Enkel de wedstrijd van de Brusselse ploeg Anderlecht op verplaatsing in Lokeren wordt afgelast omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn om de veiligheid te garanderen. De wedstrijden in tweede klasse gaan allemaal door, met uitzondering van White Star Bruxelles tegen Koksijde. 

Geen metro

Ook wordt het volledige metronetwerk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag stilgelegd. Dat heeft de MIVB aan VTM NIEUWS bevestigd. Of er morgen wel metro's rijden, wordt deze namiddag beslist. Lees hier meer over de maatregelen naar aanleiding van terreurniveau 4.

Een overzicht van de maatregelen:

 • Advies aan de administratieve overheden van de 19 Brusselse gemeenten om de annulering van grote evenementen op hun grondgebied te overwegen;
 • Een gerichte communicatie organiseren aan de bevolking om plaatsen waar veel mensen samenkomen te vermijden, in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ;
 • Advies om de voetbalwedstrijden van 1ste en 2de divisie van dit weekend te annuleren
 • Verzoek aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de onderbreking van het metroverkeer te overwegen voor het hele netwerk, en dit op zaterdag 21 en zondag 22 november 2015 ;
 • Versterking van de politionele en militaire aanwezigheid.

"De analyse toont een ernstige en nabije dreiging aan", zo gaat het Crisiscentrum verder. "Die dreiging noodzaakt om specifieke veiligheidsmaatregelen te treffen, alsook specifieke aanbevelingen aan de bevolking." Eerder vrijdagavond had het Crisiscentrum al een communiqué verspreid waarin het de bevolking opriep extra waakzaam te zijn.

Het Crisiscentrum doet de bevolking volgende aanbevelingen:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen, in het bijzonder in het Brussels Gewest (concerten en grote evenementen, stations en luchthavens, openbaar vervoer, drukke winkelstraten)
 • Respecteer de veiligheidscontroles
 • Verspreid geen geruchten; enkel informatie van de overheden en politiediensten

Regering neemt extra maatregelen

Premier Charles Michel heeft intussen vier nieuwe regerinsgmaatregelen besproken tijdens een persconferentie. 

 • Er komt een vermindering van het aantal evenementen. Plaatsen waar veel volk komt zijn een potentieel doelwit van terroristische aanslagen, vandaar de beslissing. 
 • Er komt een sterke aanwezigheid en controle in het kader van het openbaar vervoer. Op dit moment rijdt de metro niet in Brussel.
 • Er komt een verhoogde politiecapaciteit en het aantal militairen voor Brussel en de rest van het land wordt vergroot.
 • De regering opent ook een telefoonnummer voor iedereen die vragen heeft over de verhoogde terreurdreiging: nummer 1771. 

Laatste keer niveau 4 in 2008

De laatste keer dat het dreigingsniveau in ons land werd opgetrokken naar niveau 4 was tijdens de eindejaarsperiode 2007-2008. Toen gold het hoogste niveau net als nu alleen voor Brussel. Reden waren toen de ontsnappingsplannen van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi. Het eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgeschaft.

Na de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, werd het dreigingsniveau verhoogd naar '3+'. Toen schoot Mehdi Nemmouche vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Niveau '3+' gold toen op alle plaatsen waar Joden fysiek samenkwamen.

De verschillende dreigingsniveaus

 • "Niveau 1 of LAAG" indien blijkt dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, niet bedreigd is.
 • "Niveau 2 of GEMIDDELD" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is.
 • "Niveau 3 of ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, mogelijk en waarschijnlijk is.
 • "Niveau 4 of ZEER ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, ernstig en zeer nabij is.