Jongen (15) die naar Syrië wil toch geplaatst

De 15-jarige jongen uit Sint-Jans-Molenbeek van wie gevreesd werd dat hij naar Syrië wil vertrekken, is nu toch geplaatst in een gesloten instelling. Donderdag was de jongeman nog opgepakt bij een huiszoeking maar had de jeugdrechter hem vrijwel onmiddellijk weer vrijgelaten. Het Brusselse parket ging tegen die beslissing in beroep en de jeugdkamer van het hof van beroep heeft de knaap nu geplaatst in de gesloten jeugdinstelling van Kasteelbrakel. Dat meldt de woordvoerder van het hof van beroep.

De jongeman was al tweemaal eerder opgepakt, eenmaal zelfs in Bulgarije toen hij op een bus richting Turkije zat, maar al evenveel maal werd de jongeman door de jeugdrechter vrijgelaten. Donderdag werd de jongeman tijdens een reeks huiszoekingen opnieuw ingerekend maar de  jeugdrechter liet hem opnieuw vrij. Die vrijlating vond zelfs plaats op een moment dat de federale gerechtelijke politie nog bezig was aan een huiszoeking in zijn woning.

"Het openbaar ministerie tekende hoger beroep aan", zegt raadsheer Peter Hartoch, woordvoerder van het Brusselse hof van beroep. "De jeugd- en familierechter van het hof van beroep te Brussel heeft deze avond, tijdens een kabinetszitting, de beslissing van de eerste rechter hervormd en de minderjarige geplaatst in de gesloten instelling van Braine-le-Château (Kasteelbrakel) voor een periode van drie maanden." Op 7 december moet de jongeman wel opnieuw voor de jeugdkamer van het hof van beroep verschijnen.