Poolreiziger Hubert geeft materiaal terug

Poolreiziger Alain Hubert en zijn medewerkers zullen het materiaal teruggeven dat de International Polar Foundation (Internationale Zuidpoolstichting) (IPF) ter beschikking heeft gesteld voor de constructie van een landingsbaan op 60 kilometer van de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth. Het materiaal zal aan de Belgische bemanning op de basis worden overgemaakt, klinkt het.

Gezien de beslissing de veiligheid van zijn teamleden in gevaar brengt, vraagt hij in een persbericht om een noodevacuatie. De Belgische militairen kunnen het materiaal komen ophalen zodra Hubert en zijn team geëvacueerd kunnen worden, klinkt het. Dat zou zaterdagochtend moeten gebeuren, als de weersomstandigheden dat toelaten. De poolreiziger legt uit dat het "technisch onmogelijk is voor de evacuatie het materiaal aan de basis Prinses Elisabeth te geven", gezien hem de toegang tot de basis is verboden na een beslissing van justitie.

Op 21 oktober verbood de rechtbank van eerste aanleg in Brussel Hubert, voorzitter van de IPF, om zich naar de basis te begeven. Diezelfde rechtbank oordeelde donderdag dat Hubert en zijn medewerkers het materiaal moeten teruggeven, op straffe van een dwangsom van 150.000 euro per persoon en per inbreuk. De beslissing volgde op een klacht van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs.

Bekijk ook: