Dossier Terreur in Parijs

Kompanen Salah blijven in cel

De Brusselse raadkamer verlengt de aanhouding van Mohammed Amri (27) en Hamza Attouh (21), de twee verdachten die Salah Abdeslam oppikten na de aanslagen in Parijs, met een maand. De twee mannen blijven ontkennen iets te maken te hebben met de aanslagen. Volgens hen was het een gewone vriendendienst en hebben ze met geen woord over de aanslagen gerept. In de auto was blijkbaar geen radio en Salah was moe en zei nauwelijks iets. Dat beweren ze althans.

De twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs werden maandag in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst. Ze hebben bekend dat ze Salah Abdeslam, één van de vermoedelijke daders van de aanslagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs zijn gaan halen maar blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf. Volgens hun advocaten werden ze in de nacht van vrijdag op zaterdag opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen omdat zijn auto in panne stond. 

"Geen nieuws gehoord"

"Mijn cliënt had net tot 2.00 uur 's nachts gewerkt en had de hele avond geen nieuwsberichten gehoord", zegt meester Xavier Carrette, de advocaat van Mohammed Amri. "Hij wist dus wel dat er iets gaande was in Frankrijk maar niet precies wat. Hij is samen met zijn vriend Attou naar Parijs vertrokken om Salah op te halen. Zijn auto heeft geen radio dus ook onderweg hebben ze geen nieuwsberichten gehoord. Op de terugweg naar Brussel is er met Salah Abdeslam niet gesproken over wat er in Parijs gebeurde of wat Salah daar deed." 

Drie keer gecontroleerd

De drie mannen werden op de terugweg naar Brussel wel driemaal gecontroleerd door de Franse politie maar raakten toch in Brussel. "Mijn cliënt heeft als eerste het voertuig verlaten en uitgeleend aan Attou", zegt meester Carrette. "Attou heeft Salah dan ergens afgezet maar het is niet duidelijk waar. Later die zaterdag, toen mijn cliënt zijn wagen recupereerde, werd hij opgepakt." Ook Hamza Attou heeft enkel geholpen om Salah Abdeslam vanuit Parijs naar Brussel te brengen maar heeft niets te maken met de aanslagen, aldus zijn advocate, meester Carine Couquelet. "Het klopt ook niet dat er bij hem thuis munitie is gevonden." Volgens beide advocaten is er dan ook niets dat hun cliënten in verband brengt met de aanslagen in Parijs. "Dat ze in verdenking zijn gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, lijkt logisch omdat ze Salah gaan halen zijn", klinkt het. "Dat ze ook in verdenking zijn gesteld voor 129 moorden in een terroristische context, is volgens ons voorbarig."