ULB/VUB "uit voorzorg" ontruimd

Alle studentenverenigingen van de Vrije Universiteit Brussel hebben donderdagavond hun geplande activiteiten op het laatste ogenblik geannuleerd. Dat beslisten ze op advies van de politie. Daarbij doken geruchten op van een verhoging van het dreigingsniveau naar niveau 4, maar dat werd nooit bevestigd. Het terreurniveau in ons land blijft op 3. Normaal gezien stonden donderdagavond verschillende festiviteiten gepland voor de feesten van ‘Saint-Vé’. Daarmee wordt de stichter van de ULB en de VUB, Pierre-Théodore Verhaegen, herdacht.

"Er stonden vanavond traditioneel heel wat fuiven en dergelijke gepland", zegt rector van de ULB/VUB Paul De Cnop aan VTM NIEUWS. "Maar in de loop van de avond heeft het BSG, het Brussels Studentengenootschap, de activiteiten op advies van de politie stopgezet en de campus van de ULB/VUB in Etterbeek ontruimd. Volgens de studenten zei de politie dat het terreurniveau mogelijk werd opgetrokken naar niveau 4."

Terreurniveau blijft op 3"

Het dreigingsniveau in ons land, en ook in Brussel, is echter steeds op niveau 3 gebleven. Dat bevestigden zowel het Crisiscentrum als het kabinet van de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM NIEUWS. "Het terreurniveau blijft op 3", zeggen zowel Peter Mertens van het Crisiscentrum als de woordvoerder van minister Jan Jambon.

"We waren onderweg naar de fuiven voor Saint-Vé", vertellen enkele studenten aan VTM NIEUWS. "Toen de politie ons tegenhield en zei dat de activiteiten niet doorgingen." De festiviteiten waarover sprake waren gepland in zaal 'Jefke' en zaal 'BSG'.

Afbeelding: Xavier Koener