Dossier Terreur in Parijs

Brussel: opnieuw huiszoekingen

In de Brusselse regio zijn donderdagochtend negen huiszoekingen uitgevoerd. Drie daarvan, in Laken, Jette en Molenbeek, kaderen in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De zes andere huiszoekingen, in Brussel, Jette, Ukkel en Sint-Jans-Molenbeek werden uitgevoerd bij vrienden en familieleden van Bilal Hadfi, één van de terroristen die zichzelf opblies aan het Stade de France. Die staan evenwel niet in direct verband met het onderzoek naar de aanslagen. Dat meldt het federaal parket donderdag.

"De huiszoekingen in het onderzoek naar Bilal Hadfi kaderen in een gerechtelijk onderzoek dat opgestart werd begin 2015, nadat de man naar Syrië was vertrokken", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Die huiszoekingen zaten er al een tijdlang aan te komen en staan los van het onderzoek naar de aanslagen of de klopjacht op Salah Abdeslam. Wel maken we nu van de gelegenheid gebruik om bij wijze van spreken een aantal deuren te sluiten." In totaal zijn er zeven mensen meegenomen voor verhoor. Het federaal parket zal in de loop van de dag mogelijks nog meer uitleg geven over die huiszoekingen. 

Daarnaast vonden donderdagochtend in Laken, Jette en Molenbeek drie huiszoekingen plaats die wel kaderen in het onderzoek naar de aanslagen. "Daarbij werden twee persoon meegenomen voor verhoor", aldus de woordvoerder. "We gaan nu de identiteit van die personen nakijken en dan beslissen of zij als verdachten dan wel getuigen beschouwd worden."

Foto: archief