Dossier Terreur in Parijs

Dit zijn de antiterreurmaatregelen

Premier Charles Michel (MR) heeft vanmorgen in het parlement een reeks nieuwe antiterreurmaatregelen aangekondigd. Die komen er na de aanslagen in Parijs en het feit dat de Brusselse gemeente Molenbeek daarbij in het centrum van de aandacht kwam. De maatregelen moeten tonen dat België de strijd tegen terreur ernstig neemt. “Fanatisme is een gif dat verdeeldheid zaait. Een gif dat vernietigd moet worden”, klonk de premier vastberaden.

Centraal staat een extra budget van 400 miljoen euro, samen met een plan gebaseerd op vier domeinen:

  • Het uitroeien van haatboodschappen
  • Alle inspanningen inzetten op individuen die als potentieel gevaarlijk beschouwd worden
  • De middelen van de veiligheidsdiensten versterken 
  • Optreden op internationaal niveau

Dit zijn de 18 maatregelen die de regering wil implementeren:

Wat betekent dit concreet?

Een opvallende maatregel is de vrijheidsberoving van Syriëstrijders. In principe zullen diegenen die terugkeren naar België in de gevangenis worden opgesloten. “De regel moet wat ons betreft duidelijk zijn”, vertelt Michel. “Jihadisten die terugkeren hebben hun plaats in de gevangenis.” Personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten moeten een elektronische enkelband kunnen krijgen.

Michel wil ook het gerechtelijk onderzoek beter ondersteunen. De regering wil daarvoor een eind maken aan de uitzondering waarbij huiszoekingen niet zijn toegestaan tussen 21 uur en 5 uur. Die moeten voortaan 24 uur op 24 mogelijk zijn. Daarnaast moet ook een voorlopige hechtenis van 72 uur kunnen, in plaats van de 24 uur nu. Michel wil daarvoor een herziening van artikel 12 van de Grondwet.

Echt harde kritiek komt er vanuit de oppositie niet op de antiterreurmaatregelen van de regering-Michel. “De oppositie beseft dan ook dat er iets moet gebeuren en dat ze onmogelijk tegen alle maatregelen kunnen zijn”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Dirk Van den Bogaert.

De meest opvallende tussenkomst kwam volgens Dirk Van den Bogaert zelfs van Patrick Dewael, die als fractieleider voor Open Vld deel uitmaakt van de meerderheid. “Dewael zei dat we allen Parijzenaars zijn, maar hield daarna een pleidooi voor het behoud van onze waarden.”