Alain Hubert plundert Belgische poolbasis

De opzijgeschoven poolreiziger Alain Hubert heeft de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth geplunderd, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag. Justitie had hem nochtans verboden nog een voet op de basis te zetten.

De ravage werd woensdagochtend ontdekt toen een voorhoede van Belgische militairen, technici en de nieuwe Italiaanse expeditieleider Chiara Montanari op de basis arriveerden. Zij bereiden de komst van wetenschappers voor, maar dat wordt een huzarenstuk nu blijkt dat Hubert enkele dagen geleden de poolbasis binnengeraakte en er een hoop materiaal wegnam.

Volgens de kranten zijn daar beelden van, ook al dekte het team van Hubert -een tiental personen- bewakingscamera's af met papier en trachtte het opnames te wissen.

Apparatuur gestolen
Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) ging Hubert er met enkele voertuigen, apparatuur, 7.000 liter diesel, machineolie, voeding en communicatieapparatuur vandoor. Daarnaast is er ook apparatuur onklaar gemaakt.

Dwangsom
Sleurs reageert bijzonder ontstemd en stapt opnieuw naar de rechter. Ze eist een dwangsom van 50.000 euro per dag dat Hubert -die zich ergens in de buurt van het Belgische poolstation ophoudt- het meegenomen materiaal niet terugbezorgt. Er is wel besloten om de Belgische poolmissie op Antarctica voort te zetten, ook al is onzeker of alle geplande wetenschappelijke projecten kunnen doorgaan.