Dossier Terreur in Parijs

Vicepremiers: "Extra maatregelen komen"

"Er zullen nieuwe maatregelen komen, omdat we nu in een andere realiteit zitten dan één of vijf jaar geleden", zegt vicepremier Alexander De Croo van Open Vld over de aanpak van de terreurdreiging in ons land. Wat die precies zullen inhouden, is niet duidelijk. Het kernkabinet vergaderde daar vanavond over.

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters wilde niet dieper ingaan op de nieuwe maatregelen. "De premier zal morgen een verklaring afleggen", zei hij. "We hebben een aantal bijkomende maatregelen op tafel om er voor te zorgen dat er alles aan gedaan wordt om de bevolking te beveiligen."

Het zou gaan om het versnellen van een reeks maatregelen en hervormingen die al langer in de pijplijn zitten. Denk aan de 'update' van de wetten rond de bijzondere inlichtingen- en opsporingsmethodes. Dat moet het makkelijker maken om verdachten op het internet en in internationale chatboxen te volgen, of om computers en smartphones van vermoedelijke terroristen te hacken. In dat verband zou ook worden gedacht aan een stemmendatabank.