Flinterstar gescheurd door stormweer

Door het stormweer en de felle wind van afgelopen nacht is het gezonken vrachtschip Flinterstar gescheurd. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld). Door de scheur verzandt het schip nog dieper, dus bijkomende maatregelen zijn niet nodig.

Er wordt vermoed dat er al een scheur in het Nederlandse cargoschip zat, maar de stevige wind, negen tot tien beaufort, zou gezorgd hebben voor een bijkomende grote scheur. Het schip zou wel nog niet volledig in twee gebroken zijn. Het achtersteven is rechtgekomen en nog dieper in het zand gedrukt. Het voorsteven ligt nog steeds onder dezelfde hellingsgraad, ongeveer vijftien graden. Er is geen invloed op de vaarroute, en de delen liggen nu nog steviger op de zandbank. Er zullen dus geen bijkomende maatregelen genomen worden al blijft de kustwacht de Flinterstar wel in de gaten houden. Door de scheur is er wel opnieuw uitstroom van olie, maar het gaat om het minder schadelijke gasolie. Dat zal snel verdampen.

De Flinterstar zonk begin oktober voor de kust van Zeebrugge na een aanvaring met de gastanker Al-Oraiq. Alle bemanningsleden werden toen gered en kwamen er zonder erg vanaf