België moet 'Farid le Fou' 42.000 euro

Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg heeft ons land dinsdag veroordeeld tot het betalen van 42.000 euro morele schadevergoeding en onkosten aan Farid Bamouhammad voor het gevangenisregime waaraan de voormalige gedetineerde onderworpen is geweest.

De 48-jarige Fransman, beter bekend als 'Farid le Fou', werd veroordeeld voor moord, diefstal met geweld en gijzelneming. Hij werd een veertigtal keer verhuisd van de ene naar de andere Belgische gevangenis en kreeg herhaaldelijk uitzonderingsmaatregelen opgelegd. Meer dan eens legde het personeel het werk neer uit protest tegen zijn komst.

Volgens het Hof werd ook getalmd met het opleggen van een therapie, terwijl Bamouhammad aan het syndroom van Ganser of "gevangenispsychose" zou lijden, stellen de rechters. Die elementen, gecombineerd met de weigering om een aanpassing door te voeren aan de straf ondanks de negatieve evolutie van zijn gezondheidstoestand, "hebben bij hem een achteruitgang kunnen veroorzaken die verder ging dan de onvermijdelijke mate van lijden die inherent is aan de opsluiting". Bamouhammad heeft ook geen effectief beroep kunnen aantekenen om zijn grieven kenbaar te maken, gaat het Hof voort.

'Farid le Fou' werd in april voorlopig en onder voorwaarden vrijgelaten omwille van medische redenen. In juni heeft het Brusselse hof van beroep twee gevangenisdirecteurs en een bewaker van Itter vrijgesproken voor de onterende behandeling van Bamouhammad. Die feiten dateerden van 2007.