"Doel 3 en Tihange 2 mogen heropstarten"

Doel 3 en Tihange 2 – de twee zogenaamde ‘scheurtjesreactoren - mogen heropgestart worden. Dat heeft het FANC, het Federaal Agentschap voor Nuclaire Controle, gezegd. "Er zijn geen elementen meer die de heropstart van de reactoren in de weg staan”, zo klonk het op een persconferentie.

Op basis van eigen analyses van het Fanc en de rapporten van verschillende expertengroepen heeft de nucleaire regulator besloten "dat er geen elementen meer zijn die een heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 in de weg staan". Dat meldt het Fanc dinsdag bij de publicatie van de langverwachte onderzoeksresultaten over de zogenaamde 'scheurtjescentrales'.

Wanneer de centrales heropgestart zullen worden, hangt van uitbater Electrabel af, zo werd verduidelijkt. Waarschijnlijk zal dit toch een twee tot drie weken duren gezien de procedures voor een heropstart. Electrabel kreeg vandaag/dinsdag de toestemming voor de heropstart. De centrales werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen "duizenden foutindicaties" werden ontdekt.