Dossier Terreur in Parijs

België-Spanje afgelast door dreiging

Het dreigingsniveau wordt in heel België opgetrokken van 2 naar 3, op een schaal van 4. De oefeninterland van de Rode Duivels tegen Spanje gaat morgenavond daarom niet door. Dat heeft het kabinet van vicepremier Jan Jambon bevestigd aan VTM NIEUWS. "De dreiging is mogelijk en waarschijnlijk", aldus het kabinet.

De verhoging van het dreigingsniveau gebeurt in de nasleep van de terreuraanslagen die vrijdag plaatsvonden in Parijs. Zaterdagavond was al beslist om het dreigingsniveau op 3 in te stellen bij grote evenementen in ons land. De dreiging wordt nu verhoogd omdat Salah Abdeslam, een van de verdachte van de aanslagen in Parijs, nog altijd niet is opgepakt.

België-Spanje

Wegens het hogere dreigingsniveau wordt ook de voetbalinterland tussen België en Spanje afgelast. Die wedstrijd moest normaal gezien dinsdagavond plaatsvinden. Over andere evenementen is voorlopig nog geen beslissing genomen. Wel wordt meegedeeld dat de organisatoren op voorhand contact kunnen opnemen het crisiscentrum.

"Ernstig"

Niveau 3 staat gelijk met "ernstig" en treedt in voege als de dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is. Vanaf dat niveau kan ook het leger worden ingezet als aanvulling op de politietaken, maar het crisiscentrum benadrukt dat dat laatste een politieke beslissing is.

Wilmots: "Voetbal moet een feest zijn"

Bondscoach Marc Wilmots begrijpt de beslissing om de match niet te laten doorgaan. “Voetbal moet een feest blijven, en als we niet zeker zijn dat dat zo gaat worden, begrijp ik dat de match afgelast wordt.” De Rode Duivels mogen na een gezamenlijk ontbijt allemaal beschikken, en gaan terug naar hun club.