Dossier Terreur in Parijs

Politie houdt Te Deum extra scherp in de gaten

De politie heeft na de aanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen genomen ter gelegenheid van Koningsdag. Aan de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal waren er scherpe controles voor het Te Deum. De genodigden moesten hun tassen laten zien en wie te dichtbij kwam, werd weggestuurd.

Ook het Te Deum zelf stond gedeeltelijk in het teken van de aanslagen. Aartsbisschop Léonard zei dat hij met verslagenheid en verbijstering het nieuws heeft vernomen. “Wij sluiten ons aan bij iedereen die in Frankrijk, in eigen land en overal ter wereld wil bijdragen aan een betere wereld”, zei hij.

Het Te Deum werd traditioneel niet bijgewoond door de koning en de koningin. Koning Albert en koningin Paola waren er wel, net zoals prinses Astrid en prins Lorenz. Van de federale regering waren premier Michel en ministers Kris Peeters, Didier Reynders, Koen Geens, Steven Vandeput, Marie-Christine Marghem en Jacqueline Galant aanwezig.

Marseillaise in Kamer
In het federale parlement stond koningsdag in teken van de vriendschap tussen ons land en Frankrijk. Gewoonlijk is dit een feestelijk gebeuren in de Kamer, met zelfs popmuzikanten. Maar uit respect voor de talloze slachtoffers van de aanslagen in Frankrijk bleef het bij een sobere plechtigheid. De Franse ambassadeur was uitgenodigd en hield een emotionele toespraak over de band tussen ons en haar land. Een koor zong op het einde niet enkel onze Belgische Brabançonne, maar ook de Franse Marseillaise - een groot symbolisch eerbetoon, ongezien in het Belgisch parlement.