Dossier Terreur in Parijs

Zeker 2 terroristen komen uit België

De Belgische link met de aanslagen in Parijs wordt steeds groter. Nadat bevestigd werd dat twee zelfmoordterroristen met Franse nationaliteit in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek woonden, is er een klopjacht op de 26-jarige Abdeslam Salah, geboren in Brussel. Deze voormiddag was er zelfs een grote inval in een pand in Molenbeek, zonder resultaat. In het kader van het onderzoek in Molenbeek zijn zeven mensen opgepakt, het parket heeft de aanhouding van twee van hen bevestigd.

Sinds gisteren voeren de Belgische inlichtingendiensten een onderzoek naar de Belgische link bij de aanslagen. Daarbij zijn in totaal nu al zeven mensen opgepakt, twee daarvan zijn ook effectief aangehouden. Voor het onderzoek in ons land werken Franse en Belgische speurders samen. Alle aandacht gaat nu uit naar Abdeslam Salah. Hij wordt gezien als de achtste terrorist die kon ontkomen.

De Franse politie heeft zondagavond een opsporingsbericht verspreid van Abdeslam Salah, een 26-jarige Belg, geboren in Brussel. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs. De klopjacht op hem leek deze voormiddag in een beslissende plooi te vallen in Molenbeek, toen de politie binnenviel in een woning. Uiteindelijk bleek de man er niet aanwezig te zijn.

"De Franse justitie is ervan overtuigd dat Abeslam Salah één van de uitvoerders is van de aanslagen in Parijs.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgunes. “Salah is de man die twee wagens heeft gehuurd in Brussel. Die wagens werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs. Samen met zijn twee broers wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Eén van hen was één van de daders in Parijs en heeft de aanslagen niet overleefd. De tweede is gisteren gearresteerd door de politie. Zijn aanhouding werd zondagavond met 24 uur verlengd door de onderzoeksrechter.

En nu duikt ook de naam op van Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de opgerolde terreurcel in Verviers. Hij zou vanuit Syrië de aanslagen in Parijs mee gestuurd hebben. Eerder dit jaar kwam hij in het vizier van de speurders toen de terreurcel in Verviers werd opgedoekt en er dus aanslagen vermeden werden. Hij kon ontkomen en vluchtte terug naar Syrië.

"Belgische link bij aanslagen"

Zaterdagnamiddag raakte bekend dat ooggetuigen de terroristen in Parijs in een wagen met een Belgische nummerplaat zagen rijden. Die wagen werd teruggevonden in de buurt van concertzaal Bataclan, waar drie terroristen een bloedbad aanrichtten. Het ging om één van de wagens die Abdeslam Salah had gehuurd in België. Zondag raakte bekend dat ook de tweede huurwagen werd teruggevonden aan de Parijse begraafplaats Père Lachaise. In één van de wagens werd een parkeerticket van de gemeente Molenbeek gevonden, wat de speurders naar de Brusselse gemeente heeft geleid."

Abdeslam Salah werd zaterdagochtend, enkele uren na de aanslagen in Parijs, gecontroleerd op de A2 in de richting van Brussel. Hij was samen met twee andere personen in een ander voertuig onderweg naar ons land. De man stond op dat moment nog niet geseind en werd dus niet opgepakt door de politie. Later kon de politie dat voertuig wel onderscheppen in Molenbeek, maar Abdeslam werd echter niet aangetroffen. Zaterdagavond bevestigde de Franse procureur François Molins al dat één van de wagens van de terroristen een Belgische nummerplaat had, en gehuurd was door een Fransman die in het Brusselse woont.

Lees hier alles over de aanslagen in Parijs.