Mannen dringen kamer vluchteling (11) binnen

Na een incident vannacht in het vluchtelingencentrum van Bredene, zijn twee Afghanen tijdelijk uit het centrum gezet. Dat meldt Focus WTV en is bevestigd aan onze redactie. De mannen waren binnengedrongen in een andere kamer waar een Iraakse vrouw met haar dochter van 11 sliep. Ze zouden het meisje betast hebben, maar daar zijn geen getuigen van. De beveiliging van het centrum heeft de mannen onmiddellijk uit de kamer gezet, de politie en het parket West-Vlaanderen zijn met een onderzoek gestart.

De mannen zijn intussen weer vrijgelaten. Beide mannen zullen ondergebracht worden in het gesloten centrum voor illegalen in Brugge. "Het is duidelijk dat dergelijk gedrag niet getolereerd kan worden", aldus Katrien Jansseune, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In het gesloten opvangcentrum zal de asielprocedure van de mannen versneld behandeld worden. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen zal dan uiteindelijk over hun asielaanvraag moeten beslissen.

Omdat het meisje zwaar geschrokken is het gezin naar een ander centrum overgeplaatst. Fedasil heeft laten weten het gedrag van de mannen niet te tolereren en heeft hen dus tijdelijk uit het centrum gezet.