Minder vakantie in zomer, meer in jaar?

Een kortere zomervakantie en langere vakanties tijdens het jaar: dat voorstel lanceert Vlerick Business School na een studie over schoolvakanties in opdracht van touroperator Thomas Cook. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

"Slechte resultaten door te lange vakantie"
Volgens het model zou de zomervakantie twee weken minder lang duren, maar wordt de herfstvakantie een week langer én komt er een extra week bij met Hemelvaart. Pedagogen zijn alvast voorstander van het idee. “Voor minstens 35 procent van de leerlingen leidt de te lange zomervakantie tot een terugval in de resultaten”, zegt Martin Valcke van de UGent.

Minder files
De nieuwe regeling zou de prestaties van de leerlingen verbeteren, minder leerkachten zouden geveld worden door stress en burn-outs én we zouden minder in de file staan. Op die manier moet het nieuwe model onze samenleving jaarlijks 38 miljoen euro opleveren.

"Niet aan de orde"
Begin dit schooljaar stelden velen zich al de vraag of de zomervakantie niet te lang duurt. “Pedagogisch gezien is het beter om de kinderen niet te lang uit de schoolsituatie te laten, maar we hebben met de regering beslist om de vakanties te houden zoals ze zijn”, zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toen. De zomervakantie inkorten en de andere schoolvakanties verlengen, was niet aan de orde volgens de minister.