Ziekenhuisbacterie dodelijker dan verkeer

Elk jaar sterven bijna 3.000 mensen door een infectie die ze in het ziekenhuis oplopen, de zogenaamde ziekenhuisbacterie. Dat meldt De Standaard. “Dat zijn meer doden dan er in het verkeer vallen”, aldus het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV).

Elke dag sterven er acht patiënten in ons land die geveld worden door de ziekenhuisbacterie. Het probleem van de ziekenhuisbesmettingen is daarmee groter dan het aantal doden in het verkeer. Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft daarom voor het eerst opgelijst welke maatregelen de ziekenhuizen nemen om de infecties terug te dringen. “De ziekenhuizen hebben de laatste jaren al inspanningen geleverd”, zegt Boudewijn Catry van het WIV. “Het aantal besmettingen met de MRSA-bacterie, die resistent is tegen antibiotica, is fors verminderd. Maar er zijn nog talloze andere besmettingen.”

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor de infecties. Er is onvoldoende handhygiëne bij verplegers en artsen. Daarnaast worden er te veel antibiotica toegediend, waardoor verzwakte patiënten makkelijk besmet raken. In totaal sterven jaarlijks 3.000 mensen aan de bacterie. Tussen de 110.000 en de 130.000 patiënten lopen een besmetting op, maar sterven er niet aan. 

Lijst met ziekenhuizen

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een lijst gepubliceerd met welke ziekenhuizen goed scoren op vlak van hygiëne en welke minder. De gegevens zijn wel afkomstig van de ziekenhuizen zelf, maar het WIV pleit om in de toekomst externen in te zetten om de ziekenhuizen te beoordelen.