Deze nertsen worden gek in kwekerij

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft beelden verspreid van nertsen die gevangen gehouden worden in verschillende kwekerijen in Vlaanderen. De organisatie herhaalt zijn pleidooi om bontfokkerijen in Vlaanderen te verbieden. In België zijn er zeventien pelsdierkwekerijen, zegt GAIA, allemaal in Vlaanderen. Jaarlijks zouden er 160.000 nertsen gekweekt worden.

Op de beelden zijn nertsen te zien, volgens GAIA in verschillende kwekerijen in Vlaanderen, die opgesloten zitten in kooitjes van ijzergaas met nauwelijks ruimte. Dieren likken aan de tralies of bewegen snel op en neer. "Zwaar neurotisch" gedrag, zegt GAIA, dat de levensomstandigheden aangrijpt om opnieuw te pleiten voor een verbod op pelsdierkwekerijen. De organisatie herinnert N-VA-minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan de verkiezingsbelofte van zijn partij om pelsdierkwekerijen te verbieden, met een overgangsperiode van tien jaar. 

GAIA vindt overigens in Natuurpunt een medestander voor een verbod op bontfokkerijen. Zo is op een van de beelden te zien dat een nerts ontsnapt. Diemer Vercayie, zoogdierenexpert van Natuurpunt, wijst er in het persbericht van GAIA op dat de nerts een exotische en invasieve diersoort is. "Ontsnapte nertsen kunnen overleven in het wild en veroorzaken een grote druk op de inheemse fauna."

 

Beelden: GAIA