België zakt in lijst welvarendste landen

België staat op de achttiende plaats in de lijst van beste landen om in te leven. Dat blijkt uit de 'The Legatum Prosperity Index'. Daarmee doet België het minder goed dan vorig jaar, toen het op de zeventiende plaats stond. Helemaal bovenaan staat Noorwegen, in Centraal-Afrika is het het minst goed om te wonen.  

De welvaartsindicator beoordeelt 142 landen op 8 criteria: economie, ondernemerschap, overheid, onderwijs, gezondheid, veiligheid, persoonlijke vrijheid en sociale relaties. Noorwegen scoort op alle criteria het best en staat daarmee voor het zevende jaar op rij op de eerste plaats. Op plaats twee staat Zwitserland, Denemarken vervolledigt de top drie.

België gaat er dit jaar één plaatsje op achteruit en prijkt op de achttiende plaats. Vooral de gezondheidszorg scoort goed in ons land. Op de zeven andere indicatoren scoort België middelmatig, zonder echte uitschieters.  

Opvallend is dat de welvaart in de Verenigde Staten, Europa en Oceanië het hoogst is. De Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen scoren middelmatig en in Afrika is de welvaart het laagst. Oorlogslanden zoals Afghanistan en Syrië bengelen onderaan de lijst. Helemaal laatst staat de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

De volledige lijst is te bekijken op deze website.