Dossier Vluchtelingencrisis

Gent: Asielzoekers in drijvend centrum

In Gent zullen 250 vluchtelingen opgevangen worden op een drijvend ponton, met daarop een soort woondorp. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

Het consortium Corsendonk Hotels - G4S Care heeft daarvoor gisteren een dossier ingediend bij Fedasil. Dat heeft nu twee weken tijd om het al dan niet te gunnen. Maar gezien de grote nood aan opvang, is het zo goed als zeker dat het drijvend vluchtelingendorp er komt, schrijft de krant.

Vanuit Nederland

Het bestaande ponton zal vanuit Nederland naar de Gentse haven gesleept worden, waar het aan de Rigakaai zal afmeren. Behalve woonunits zijn er op het ponton ook ontspanningsruimtes, keukens, klaslokalen en zelfs een verpleegpost. 20 mensen zullen op het ponton werken om alles in goede banen te leiden. 

Jaarwisseling

De stad Gent en het OCMW staan klaar om het geheel te faciliteren, en de asielzoekers te begeleiden naar werk. "Eens Fedasil het dossier goedkeurt, moet het project binnen de 6 weken operationeel zijn", zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens. "Tegen de jaarwisseling zullen de eerste vluchtelingen dus in het drijvend dorp terecht kunnen."