"Dwangsom als GAS-boete niet werkt"

De Vlaamse burgemeesters willen dwangsommen ­kunnen opleggen aan mensen die de openbare orde in hun gemeenten "hardnekkig blijven verstoren". Dat staat in hun evaluatie van de nieuwe GAS-wet, zo melden de kranten van Mediahuis dinsdag.

De burgemeesters doen hun voorstel in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die hen vroeg om de nieuwe GAS-wetgeving te evalueren.

Afdwingen

"De GAS-wetgeving geeft gemeenten extra mogelijkheden om overlast te beteugelen. Aan de andere kant hebben we onvoldoende mogelijkheden om in het geval van overlast een aantal ­zaken ook effectief af te dwingen", zegt ­de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld), die ook voorzitter is van de Commissie Burgemeesters en Veiligheid van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

Container

Als voorbeeld verwijzen de burgemeesters naar een inwoner die zonder vergunning een container plaatst. "Je kan zo iemand wel een GAS-boete geven. Maar soms trekt de overtreder zich van die boete niets aan, en laat hij de container gewoon staan, waardoor de overlast voor de buurt aanhoudt." Op dat moment staan de gemeenten ietwat machteloos, klinkt het.

Afschrikwekkend

Over de hoogte van deze dwangsommen is nog discussie, "maar het bedrag moet wel voldoende afschrikwekkend zijn".