De Wever: "Politie maakte geen fouten"

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie een Syrisch 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. Het Agentschap Jongerenwelzijn stelt zich vragen bij de gebruikte procedure, zo staat dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Omdat het meisje op zondag 1 november zichzelf en omstaanders met glasscherven dreigde te verwonden, besloten de begeleiders in de jeugdinstelling 'Jacob Jordaens' bijstand in te roepen van de Antwerpse lokale politie. Maar ook het Snelle Respons Team van de lokale politie, dat werd opgericht om in te grijpen bij ernstige incidenten, arriveerde.

De leden van het SRT schakelden het meisje uiteindelijk uit met een zogeheten "less lethal weapon", een kunststof projectiel dat volgens de politiewoordvoerder vergelijkbaar is met de kogels van een paintballgeweer. Het meisje werd geraakt in de buik en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

"Traumatiserend"

Volgens Peterjan Bogaert, woordvoerder van Agentschap Jongerenwelzijn, is het zeer traumatiserend om te worden neergeschoten. “Het gaat om een gevlucht Syrisch meisje, wellicht uit oorlogssituatie. Ze komt hier naar België en wordt neergeschoten, dit is zeer verontrustend.”

 "Optie met minst fysieke schade"

De politie heeft met deze actie de woede van heel wat mensen op de nek gehaald. “Maar volgens de politie hebben ze juist gehandeld”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Julie Colpaert. “Er waren nog een aantal alternatieven, maar die hadden het meisje nog meer kunnen verwonden. Ze hebben gekozen voor een optie die het minst fysieke schade teweegbracht.”

De Wever: "Politie maakte geen fout"

Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat de politie geen fouten heeft gemaakt. “In een acute situatie waarin ook gevaar dreigt voor het kind, moet er ingegrepen worden. Wie zegt dat je moet blijven praten, gaat voorbij aan de realiteit van wat er zich daar heeft afgespeeld.”