Linkebeek op 13/12 opnieuw naar stembus

De faciliteitengemeente Linkebeek trekt op 13 december opnieuw naar de stembus. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De nieuwe gemeenteraadsverkiezingen komen er na het ontslag van dertien raadsleden van de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LVB). Zij pikken het niet dat Eric De Bruycker, van de Vlaamse oppositiepartij Prolink, werd benoemd tot burgemeester.

De gemeenteraad verliep opnieuw bijzonder woelig. Tientallen leden van het Taalaktiecommittee riepen allerlei slogans. Eén actievoerder gooide zelfs een stinkbom, waarna de vergadering meteen werd beëindigd.

Na afloop van de vergadering liet Prolink weten dat het zich morgenavond zal beraden over de politieke situatie in Linkebeek en dan ook zal beslissen of Eric De Bruycker al dan niet aanblijft als burgemeester en of de partij zal deelnemen aan de verkiezingen. Op dit moment is het zo dat als de twee raadsleden van Prolink geen ontslag nemen, tijdens de verkiezingen enkel de dertien raadszetels van LVB verkiesbaar zullen zijn.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) benoemde Eric De Bruycker begin oktober tot burgemeester omdat de Franstalige meerderheid al sinds een jaar bij herhaling weigert een andere burgemeester voor te dragen dan Damien Thiéry. Die was waarnemend burgemeester van 2007 tot aan de benoeming van De Bruycker. De Vlaamse regeringen weigerden Thiéry echter te benoemen als burgemeester wegens overtredingen van de taalwetgeving.