Facebook mag Belgen niet meer volgen

Facebook moet binnen de 48 uur stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van mensen die surfen vanuit België. Dat heeft de Brusselse rechter in kortgeding beslist. Als Facebook het bevel negeert, moet het per dag een dwangsom van 250.000 euro betalen aan de Belgische Privacycommissie. Facebook gaat in beroep.

Het was de Privacycommissie die Facebook voor de rechter daagde, omdat het persoonlijke gegevens van de gebruikers zou traceren en verwerken zonder dat die daarvoor de toestemming hebben gegeven. Dat gebeurde ook bij mensen die geen profiel op Facebook hebben, en net daar knelde het schoentje, want aan hen werd geen toestemming gevraagd.

Tommelein tevreden

Staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) reageert tevreden op het vonnis. Hij hoopt vooral dat dit Privacycommissies in andere landen zal aanzetten om ook naar de rechter te stappen. “Facebook heeft altijd beweerd dat België niet bevoegd is voor deze zaak, maar het is nu duidelijk dat ook ons land Facebook aan banden kan leggen.”

Dwangsom gaat niet meteen in

Facebook moet er nu voor zorgen dat aan iedereen toestemming wordt gevraagd om de cookies te installeren. Gebeurt dat niet, moet het per dag een dwangsom van 250.000 euro betalen. 

Die dwangsom gaat echter nog niet meteen in. Eerst moet het vonnis door een deurwaarder worden betekend bij Facebook. “Dat moet op drie plaatsen: bij de zetel in Brussel, de Europese zetel in Dublin en de hoofdzetel in de VS. Het vonnis moet ook worden vertaald, wat nog enkele weken zal duren”, legt VTM NIEUWS-reporter Katrien Saelens uit. “De Privacycommissie verwacht dat het vonnis ten vroegste over veertien dagen kan betekend worden bij Facebook.”