Dossier Vluchtelingencrisis

Onthaalklassen bomvol na vakantie

Het wordt vandaag een drukke dag aan de schoolpoort. Na het einde van de herfstvakantie gaan enkele honderden vluchtelingenkinderen vandaag voor de eerste keer naar de klas. En dat is een uitdaging voor de meeste scholen. 

Het toenemend aantal vluchtelingen dwong Vlaanderen maatregelen te nemen in het onderwijs. Zo bleken de regels rond het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) onvoldoende flexibel. In het secundair onderwijs moesten scholen zich in principe voor 1 september aanmelden om OKAN te organiseren. Daar werd recent een mouw aan gepast zodat die scholen vandaag kunnen starten met onthaalonderwijs. 

En die toestroom zorgt voor heel wat uitdagingen voor de Vlaamse scholen. In het HIVSET in Turnhout hebben ze al heel wat ervaring met OKAN-onderwijs, maar een dergelijke instroom hebben ze nog nooit gehad. "Er komen zo'n 50 kinderen bij, maar dat is te veel om op te vangen. Daarom hebben wij afspraken gemaakt met andere scholen om ze te verdelen", klinkt het bij de directie.