De Kesel wil meer respect voor homo's

Jozef De Kesel wordt de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat is zojuist officieel bekend gemaakt. Hij volgt aartsbisschop André Léonard op. De Kesel is geen complete verrassing, al hadden veel waarnemers eerder op Johan Bonny gegokt, de populaire bisschop van Antwerpen.

Orde op zaken na Vangheluwe

Waarnemers omschrijven de 68-jarige Josef De Kesel als een fijnzinnige intellectueel, maar iemand die moeilijk met druk kan omgaan. In 2010 moest hij als opvolger van Roger Vangheluwe orde op zaken stellen na het pedofilieschandaal. Als bisschop van Brugge nam hij een aantal omstreden beslissingen. Zo kreeg een priester die veroordeeld was voor de aanranding van een minderjarige, een nieuwe benoeming. Een andere priester, van wie geweten was dat er een klacht voor seksueel misbruik tegen hem liep, mocht nog meer dan een jaar zijn parochie leiden.

"Briljant theoloog"
Voor hij bisschop van Brugge was De Kesel hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen en acht jaar lang hulpbisschop voor het vicariaat Brussel. Kerkjurist en rector van de KULeuven Rik Torfs heeft vertrouwen in De Kesel. “Hij is opendenkend en is een briljant theoloog”, zei hij gisteren in de VTM Nieuws-studio.