Dossier Strijd tegen IS

IS-strijder eist 100.000 euro van België

De teruggekeerde Syriëstrijder Hakim Elouassaki eist 100.000 euro van de Belgische staat omdat die er niet in slaagt een psychiatrische analyse van hem te maken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Ontoerekeningsvatbaar of niet?
De 23-jarige Elouassaki kreeg in Syrië een granaatscherf in het hoofd en keerde in april 2014 zwaargewond terug naar België. Tot vandaag is hij half verlamd. Elouassaki had vorig jaar terecht moeten staan op het Sharia4Belgium-proces, maar de voorzitter wilde hem eerst grondig laten observeren om te zien of hij toerekeningsvatbaar was. Volgens de gerechtspsychiaters is dat enkel mogelijk in een gespecialiseerde instelling, maar ondanks een wet uit 1964 bestaat die nog niet in België.

Klacht tegen Belgische staat
De advocaat van Elouassaki dient nu een klacht in tegen de Belgische staat. "We eisen 100.000 euro morele schadevergoeding en een dwangsom van 2.500 euro per dag voor elke bijkomende dag dat de Belgische staat er niet in slaagt de wet na te leven en een observatiecentrum op te richten. Het kan toch niet dat niemand zich wil en kan uitspreken over de ontoerekeningsvatbaarheid van mijn cliënt", luidt het.

Foto: Archiefbeeld