Reynders raadt reizen naar Egypte af

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn reisadvies voor Egypte aangepast. Vliegreizen naar het Egyptische Sharm el-Sheikh worden tot nader order afgeraden. Michael Mareel, de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt dat aan VTM NIEUWS. "Er is nog steeds geen duidelijkheid over het feit of het Russische vliegtuig al dan niet met een bom werd neergehaald, maar uit voorzorg hebben we beslist om tijdelijk alle vluchten van en naar de regio af te raden," zegt Mareel.

Woensdagnacht had Jetairfly al beslist om zijn vluchten te schrappen naar Sharm el-Sheikh. Thomas Cook besliste toen om dat niet te doen, tenminste zolang Buitenlandse Zaken het reisadvies niet had aangepast. Maar dat gebeurde dus wel donderdagavond. Thomas Cook werd nog niet formeel op de hoogte gesteld van het veranderde reisadvies, maar zal - zoals het al eerder aankondigde - zich ernaar schikken. "Concreet houdt dat in dat de klanten op onze eerstvolgende geplande vlucht maandag niet zullen kunnen vertrekken", zegt Van den Bosch. "We volgen het voorbeeld van onze zustermaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk", voegt de woordvoerder toe. "Tot 12 november zullen er zeker geen vluchten van ons vertrekken. Ondertussen evalueren we de situatie verder."

Volgens Van den Bosch zullen de betrokken klanten hun reis kosteloos kunnen omboeken of annuleren. "Mogelijk komt er ook een commerciële actie. Maar dat gaan we nog bekijken, eerst moeten we nog formele bevestiging krijgen." Om dezelfde reden is nog onduidelijk of de klanten die al in Egypte op een normale manier zullen kunnen terugkeren. Klanten van Jetairfly bijvoorbeeld mogen slechts handbagage meenemen als ze dit weekend terugkeren naar België. De rest van hun bagage wordt later afgeleverd. Wat wel vast staat, is dat Thomas Cook vrijdag nog een leeg vliegtuig zal laten vertrekken naar Egypte. Klanten zullen dus op het geplande tijdstip kunnen terugkeren.