Dossier Vluchtelingencrisis

Francken zorgt voor extra pre-opvang

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat vandaag extra pre-opvangplaatsen voorzien voor asielzoekers. Hij wil de capaciteit van de pre-opvang voor asielzoekers zo snel mogelijk weer op duizend bedden brengen. Vandaag zouden er al 150 tot 250 plaatsen moeten bijkomen, bovenop de 500 bestaande plaatsen.

De pre-opvang is nodig omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) niet alle nieuwkomers meteen kan registreren. In afwachting daarvan kunnen ze terecht in het nabijgelegen WTC III-gebouw. De voorbije weken was de capaciteit al eens opgetrokken tot duizend bedden, maar een dip in de instroom van nieuwe asielzoekers maakte dat honderden bedden tijdelijk leegstonden.

Opnieuw 1000 pre-opvangplaatsen
"DVZ is constant op zoek naar extra opvangplaatsen, dus we hebben toen vijfhonderd van die bedden uit de pre-opvang gebruikt voor de reguliere opvang", verduidelijkt Francken. "Die plaatsen gaan we nu in fasen terug vrijmaken om opnieuw tot duizend pre-opvangplaatsen te komen."

Vandaag 150 tot 250 plaatsen erbij
De Civiele Bescherming en Defensie starten normaalgezien vanochtend al met het overbrengen van de betrokken asielzoekers naar opvangplaatsen elders in het land. Dat zou de capaciteit in de pre-opvang al meteen met 150 tot 250 moeten doen toenemen. Francken hoopt om tegen het weekend weer op duizend pre-opvangplaatsen te komen.

Alle bedden bezet
Volgens Francken sliepen er vannacht 507 asielzoekers in de pre-opvang. Een zestigtal anderen werden opgevangen door privé-initiatieven. Gisteren meldde het Rode Kruis al dat de opvangplaatsen in het WTC-III-gebouw volledig volzet waren. Er zouden tachtig mensen zijn geweigerd, die op straat moesten slapen. Later verduidelijkte de staatssecretaris dat de pre-opvang niet volzet was en er nog lege bedden waren.