Dossier Vluchtelingencrisis

WTC vol, asielzoekers op straat

De noodopvang in het WTC-III-gebouw gebouw zat afgelopen nacht helemaal vol. Het is weken geleden dat alle plaatsen bezet waren.  In totaal werden er 1000 mensen opgevangen. 80 mensen, vooral alleenstaande jonge mannen, werden geweigerd en moesten de nacht op straat doorbrengen.  

Volgens An Luyten van het Rode Kruis ligt de oorzaak bij het verlengde weekend. “De Dienst Vreemdelingenzaken werkte niet op maandag 2 november. Daardoor stonden dinsdag erg veel mensen aan te schuiven. Te veel voor de 500 plaatsen die we aanbieden. We hebben de keuze gemaakt om de kwetsbare mensen een plaats te geven, dat gaat dan over families met kinderen en mensen die ziek zien. De alleenstaande jonge mensen hebben we geen opvang kunnen aanbieden", zegt Luyten op Qmusic.

In totaal biedt het Rode Kruis 1000 plaatsen aan. In de pre-opvang worden 500 mensen opgevangen die nog niet bij Dienst Vreemdelingenzaken terecht konden om hun asieldossier op te starten. In de bufferopvang kunnen vluchtelingen terecht die wel al een dossier hebben, maar nog geen plaats toegewezen kregen in de bestaande opvangcentra. Ook daar gaat het om 500 plaatsen.