15.000 chauffeurs zonder rijbewijs op weg

Vorig jaar werden in ons land 15.116 personen bestraft voor rijden zonder rijbewijs. Dat zijn er 41 per dag. 1.794 chauffeurs werden veroordeeld omdat ze rondreden tijdens hun rijverbod, dus vijf per dag. Ook de man die de 12-jarige Merel vorige week in Vilvoorde doodreed, haalde nooit zijn rijbewijs.

"We komen ze enorm vaak tegen", zegt politierechter Peter D'hondt in Het Laatste Nieuws. Volgens hem moet alvast de verjaringstermijn voor het misdrijf 'rijden tijdens een rijverbod' verhoogd worden. "De politiek zou kunnen beginnen met het optrekken van de termijn. Zo'n zaak van 'rijden spijts verval' verjaart al na een jaar, terwijl dat vijf jaar is voor een ongekeurde trekhaak. Het gebeurt dat de procedure nodeloos gerekt wordt om zo'n zaak te laten verjaren", aldus D'hondt.

Nuanceren

Ook politierechter Kathleen Stinckens heeft wekelijks zo'n zaken, maar je moet wel nuanceren zegt ze. "Het is niet altijd zo dat het alleen mensen zijn die nooit een rijbewijs hebben behaald. Onder die categorie vallen ook mensen die bijvoorbeeld met een aanhangwagen rijden en niet weten dat ze voor er een speciaal rijbewijs voor nodig hebben. Of soms gaat het om vrachtwagenchauffeurs van wie de medische keuring vervallen is."

Ook Muhammed A., de man die de 12-jarige Merel vorige week in Vilvoorde doodreed, haalde nooit zijn rijbewijs.