11 adoptiekinderen uit Congo naar België

Elf kinderen, die door Belgische koppels geadopteerd waren, kunnen de Democratische Republiek Congo verlaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aangekondigd. De kinderen mochten meer dan twee jaar niet naar België reizen als gevolg van een moratorium op internationale adoptie.

"We hebben toestemming gegeven voor 69 kinderen om het nationale grondgebied te verlaten", bevestigde de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba aan de pers na een ontmoeting met de ambassadeurs van de meest betrokken landen. Ook drie zwaar zieke kinderen mogen vertrekken. De gezinnen die de Congolese kinderen zullen adopteren zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland.

Op de vergadering met de ambassadeurs was ook de Belgische ambassadeur in Congo, Michel Latschenko, aanwezig. Hij kreeg te horen dat twaalf dossiers, die betrekking hadden op elf kinderen, goedgekeurd waren, zo verklaarde minister Reynders aan Belga. "Met de ambassade in Kinshasa gaan we alles in het werk stellen opdat de kinderen zo snel mogelijk naar België kunnen komen", zei Reynders nog.

Didier Reynders bedankte de Congolese autoriteiten voor de doorbraak in het dossier en herinnerde eraan dat in het verleden reeds een eerste golf van adoptiekinderen Congo had kunnen verlaten. Eind 2013 sloot Kinshasa de grenzen voor kinderen die door buitenlanders geadopteerd waren. De Congolese autoriteiten hadden naar eigen zeggen informatie verkregen dat geadopteerde Congolese kinderen in bepaalde landen mishandeld werden of dat ze door homokoppels geadopteerd waren, wat door de Congolese wet verboden is.

Foto: Archiefbeeld