Dossier Vluchtelingencrisis

Open VLD wil brede taskforce asielopvang

Open Vld pleit voor de oprichting van een ruime taskforce waarin alle bestuursniveaus samen de opvang van asielzoekers coördineren. Concreet willen de Vlaamse liberalen de gouverneurs erbij betrekken omdat die het beste zicht hebben op lokale mogelijkheden en gevoeligheden. Maar ook de deelstaten, omdat het mogelijk noodzakelijk wordt dat decreten tijdelijk aangepast worden, staat maandag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

"De vluchtelingenstroom stopt niet, we zullen het niet redden met legerkazernes alleen. Er zijn andere gebouwen nodig en daarbij moeten we de gemeenten helpen. Burgemeesters zijn tot veel bereid, maar vaak ontbreekt de expertise, of zijn er wettelijke belemmeringen. Mensen onderbrengen in een leegstaand bedrijfsgebouw bijvoorbeeld, kan nu niet volgens de Vlaamse wooncode", aldus vicepremier Alexander De Croo in de krant.

Binnen de regering is volgens Open Vld bereidheid voor zo'n brede taskforce. Het kan wel eens de opstap naar het langverwachte spreidingsplan worden. De Croo legt het voorstel vrijdag voor aan het kernkabinet.