Zwemmen in zee op warmste 1 november

Het was vandaag de warmste 1 november sinds het begin van de metingen. Dat heeft het KMI bekendgemaakt. Met een maximumtemperatuur van 20,8 graden in Ukkel was het vandaag warmer dan vorig jaar op 1 november. Toen werd 20,0 graden gemeten, het vorige record.

In tegenstelling tot de warmeste 1 november staat de afgelopen maand oktober. Uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI blijkt dat de voorbije maand de koudste oktobermaand was sinds 2003, met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden Celsius. Normaal bedraagt de gemiddelde temperatuur in oktober 11,1 graden.

"We hebben in oktober een erg koude week gehad, waarin een paar kouderecords zijn gebroken”, aldus VTM-weerman David Dehenauw. “Zo werden er in Ukkel temperaturen gemeten van amper een graad of 5.” Dat, en het feit dat er zich de andere weken geen thermische uitschieters naar boven toe hebben voorgedaan, maakt dat de gemiddelde temperatuur in oktober aan de lage kant lag.

Voorts was er abnormaal weinig neerslag, met een neerslagtotaal van 40,9 mm tegenover een normaal totaal van 74,5 mm. Ook uitzonderlijk was dat we in België geen enkele onweersdag hadden, terwijl dat er normaal zes hadden moeten zijn. Tot slot was er de voorbije maand sprake van een overheersende windrichting uit noordnoordoost, tegenover normaal gezien zuidzuidwest. "Dat is meteen ook de verklaring waarom we een graad te laag uitkomen als temperatuur", aldus Dehenauw. Qua zonneschijnduur was oktober, met 106 uren zon, dan weer een normale maand.

Topweekend aan de kust

De herfstvakantie kon niet beter begonnen zijn voor de toeristische centra aan de kust en in de Ardennen. Aan zee spreekt de horeca nu al van een top-vakantie met dit terrasjesweer. Voor de volgende dagen lopen de boekingen vlot binnen, en dit weekend zat alles zo goed als vol.