Onrust in Nederland over kerncentrale

In de Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, vlakbij de Belgische grens en de kerncentrale van Doel, is men bezorgd over de ontploffing en brand die gisterenavond uitbrak in een transformator van reactor Doel 1. De lokale politieke partij GBWP roept op tot een definitieve sluiting. Dat meldt de regionale Omroep Brabant.

"Doel 1 en 2 moeten sluiten"

Evert Weys, fractievoorzitter van de lokale partij GBWP in Bergen op Zoom, wijst er op dat de ontploffing een nieuw hoofdstuk is in een reeks incidenten in de centrale, en verslechteren die het gevoel van veiligheid in de omgeving. GBWP vindt dat de reactoren Doel 1 en Doel 2 dan ook niet langer opengehouden mogen worden. Weys roept de gemeenten in de omgeving, de veiligheidsregio's, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Nederlandse overheid op om de handen ineen te slaan en te eisen dat er een grensoverschrijdende inspraakprocedure komt, waarin op definitieve sluiting kan worden aangedrongen, zo meldt Omroep Brabant.

De burgemeester van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht, Steven Adriaansen, deelt die zorgen om de veiligheid. Het incident is geen aanleiding om de onmiddellijke sluiting te eisen, maar dit is het zoveelste incident op rij, zegt hij de regionale krant BN DeStem. "Onze zorgen om de veiligheid blijven". 

Bekijk ook: