"Ontploffing Doel geen kwaad opzet"

Er is zaterdagavond een transformator op de site van reactor 1 van de kerncentrale in Doel ontploft. Dat heeft voor een korte brand en een stroomstoring gezorgd. Maar van een nucleair incident was geen sprake, benadrukt Electrabel. De oorzaak van de ontploffing wordt onderzocht, maar kwaad opzet is zeker uitgesloten, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Er was nooit gevaar voor medewerkers of omwonenden. Wat de gevolgen zijn voor de heropstart van Doel 1, is nog niet gekend. 

De ontploffing gebeurde zaterdag omstreeks 23 uur in een transformatorstation, op de site van Doel 1. De knal die op de ontploffing volgde zou tot ver buiten de kerncentrale te horen geweest zijn. Het vuur dat was ontstaan, kon snel geblust worden.

"Nooit gevaar voor omwonenden"

"Er heeft zaterdagavond een ontploffing plaatsgevonden in een transformator in Doel 1", bevestigt Els De Clercq van Electrabel aan VTM NIEUWS. "Daarop zijn de correcte veiligheidsprocedures gevolgd en is de brandweer meteen op de hoogte gebracht. De brand kon snel geblust worden en er is nooit gevaar geweest voor medewerkers van de centrale of voor omwonenden."

Electrabel benadrukt dat het geen nucleair incident was. "Doel 1 ligt op dit moment stil en er is geen splijtstof aanwezig. Er is dus nooit gevaar geweest. Of dit incident invloed heeft op de heropstart van Doel 1, kunnen we nu nog niet zeggen."

Link onduidelijk

Tegelijkertijd met de ontploffing en brand in Doel 1 vond een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. Dat bevestigt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Die spanningsdip was lokaal merkbaar, in het noorden van het land. "Het is mogelijk dat mensen dat thuis gemerkt hebben. De lichten kunnen heel kort hebben geflikkerd", luidt het bij Elia.

De transformator van Doel 1 stuurt normaal elektriciteit die wordt opgewekt in Doel 1 naar het stroomnet. Doel 1 ligt evenwel stil, er werd dus geen elektriciteit in het net gestuurd. Wel was de transformator nog gekoppeld aan het net, om elektriciteit te kunnen halen uit het net. Het is nog niet duidelijk wat de link is tussen de brand en de spanningsdip op het net, luidt het bij Electrabel.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt aan de transformator van Doel 1. Electrabel onderzoekt nu, samen met het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC), wat precies is gebeurd. "Maar kwaad opzet is zeker uitgesloten. Dat heeft het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt", zegt VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters aan de kerncentrale.

De kernreactor Doel 1 lag al sinds begin van het jaar stil omdat de levensduur van veertig jaar was bereikt, maar de regering was van plan om de reactor tegen het einde van het jaar opnieuw op te starten. Of die heropstart kan doorgaan, is nog niet duidelijk. “Het incident kan ervoor zorgen dat er komende winter te weinig stroom is. De regering wil de reactor tegen het einde van het jaar namelijk opnieuw opstarten, maar het is niet duidelijk of de ontploffing in de transformator invloed heeft op een eventuele heropstart.”