Kritiek op gebouwen voor vluchtelingen

De kwaliteit van sommige opvangplaatsen in ons land wordt in vraag gesteld. Volgens onder meer Vluchtelingenwerk kunnen asielzoekers in mensonwaardige omstandigheden terechtkomen, schrijft De Morgen vandaag.

"Bouwvallige kazerne vol betonrot"
De ministerraad heeft vandaag beslist dat acht gemeenten verantwoordelijk zijn voor de extra opvang van 2.500 asielzoekers. Het gaat onder meer om Zwijndrecht, maar de burgemeester van die gemeente, André Van de Vyver (Groen), stelt zich in de krant heel wat vragen over de kwaliteit van de huisvesting. "De vluchtelingen komen hier terecht in Fort Sint-Marie, een oude en bouwvallige zeemachtkazerne die is aangevreten door betonrot. Toch keurde Fedasil het goed."

"Lekkende daken"
Ook Els Keytsman van Vluchtelingenwerk toont zich bezorgd over de opvangplaatsen. "Wij vangen signalen op dat men wordt opgevangen in uitgeleefde kazernes, met daken die lekken, en in tenten waarvan we ons afvragen of ze de mensen genoeg beschermen tegen de winter die er straks aankomt."

"Het is dat of op straat leven"
Staatssecretaris Francken zegt dat het niet eenvoudig is om geschikte plaatsen te vinden. Hij vertrouwt op Fedasil. "Vaak is het allemaal heel basic, maar het is dat of op straat leven". Francken belooft wel de situatie in Zwijndrecht te onderzoeken. "Als het zo erg is als de burgemeester zegt, gaat het niet door", klinkt het in de krant.