Zoveel duurder wordt een treinticket

Een treinticket wordt vanaf februari volgend jaar duurder. Gemiddeld zal je er 1,21 procent meer voor moeten betalen, wat bijvoorbeeld voor een enkele rit van Antwerpen naar Gent neerkomt op een stijging van tien eurocent. De Campuskaart wordt wel een stuk duurder. Daar betaal je makkelijk enkele euro’s meer voor. Volgens NMBS zijn de duurdere tickets nodig omdat ook de kosten naar omhoog gaan.

Een standaardbiljet wordt gemiddeld 1,1 procent duurder. Wie nu bijvoorbeeld van Antwerpen naar Gent wil betaalt voor een enkele rit 9,40 euro, vanaf februari wordt dat 9,50 euro. Een enkel ticket van Brussel naar Oostende gaat van 16,8 euro naar 17 euro. Voor een ticket van Hasselt naar Leuven komt er tien eurocent bij. Daar betaal je vanaf februari 8,20 euro voor.

Ook de prijs voor de abonnementen gaat naar omhoog, gemiddeld met 1,4 procent. Bijvoorbeeld, voor een treinabonnement op het traject Antwerpen-Brussel betaal je nu per maand 136 euro. Dat wordt in februari maandelijks 138 euro.

De Campuskaart, waarmee jongeren van en naar hun studentenstad kunnen, kent de opvallendste stijging. Gemiddeld betaal je daar 3,31 procent meer voor. Wie met een Campuskaart bijvoorbeeld van Brugge naar Leuven wil, betaalt nu 16,60 euro. Dat wordt in februari 17 euro. De prijs van een Go Pass, een seniorenbiljet of een Rail Pass gaat niet naar omhoog.