30% meer files in oktober dan in 2014

De files in ons land waren in oktober dertig procent langer dan in oktober 2014. Dat zegt TomTom Traffic. Daarmee is oktober ook de drukste filemaand van dit jaar.

De files tijdens de piekuren van oktober (van 8 tot 9 uur en van 17 tot 18 uur) waren gemiddeld 32 procent langer dan in september. "Over gans oktober stond er gemiddeld 694,9 km file tijdens de ochtendspits en 618,6 km file tijdens de avondspits", klinkt het. Het absolute piekmoment werd op dinsdagochtend 20 oktober gemeten.

Ook Brussel was zeer druk in oktober, zegt TomTom Traffic. De gemiddelde lengte van de files tijdens de avondpiek steeg er met een derde ten opzichte van september. In Antwerpen steeg de gemiddelde lengte van de files tijdens de avondpiek met 60 procent, gemiddeld werd 95,6 km files gemeten tijdens de avondpiek.

Het Vlaams verkeerscentrum, dat enkel een monitoring doet van het Vlaams hoofdwegennet (snelwegen, ringwegen en een handvol gewestwegen), zegt pas halverwege november wetenschappelijk correcte uitspraken te kunnen doen over oktoberfiles in haar werkingsgebied.