Flatbewoners betalen Turteltaks 2 keer

Gezinnen die in een appartement wonen, zullen de nieuwe stroomheffing van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) twee keer moeten betalen. Dat staat vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Volgens Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) zullen zo'n 730.000 Vlaamse gezinnen de zogenaamde 'Turteltaks' twee keer moeten betalen. Bovenop hun eigen aansluiting, moeten ze de stroomheffing van honderd euro immers ook nog eens betalen voor de aansluiting van de gemeenschappelijke delen. In een appartementsblok met honderd flats blijven die kosten beperkt tot 1 euro per gezin, maar als er slechts twee flats zijn, gaat het om 50 euro bovenop de 100 euro die al per aansluiting betaald wordt. Nochtans is dat verbruik in die gemeenschappelijke delen vaak beperkt tot enkele lampen, de bel en de deuropener, waardoor een grote wanverhouding ontstaat tussen de heffing en het reële verbruik.

Volgens het kabinet-Turtelboom was de dubbele belasting voor flatbewoners ingecalculeerd, en komt er zeker geen uitzondering voor de aansluiting van de gemeenschappelijke delen. Gemiddeld zijn er 6,7 flats in een woonblok, waardoor de taks nog meevalt, klinkt het.